آبشار زيارت
آبشار زیارت Ziarat Waterfall
آبشاری در جنوب روستای زیارت.
این آبشار با مختصات جغرافیایی 54 درجه و 28 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 41 دقیقه عرض شمالی، در 3 کیلومتری جنوب روستای زیارت واقع شده است. جادهی دسترسی به آبشار، بعد از زیارت، خاکی است و از میان درهی باز، جنگل و کشتزار عبور میکند. 800 متر انتهای مسیر بدون جاده است و باید آن را پیاده طی کرد. انتهاي مسیر، از میان رودخانه و تنگه میگذرد که ماشینرو نیست. آبشار از فراز صخرهای پردرخت فرود آمده و طی سالیان دراز، محوطهی وسیعی ایجاد کرده است. به دلیل بالا بودن رطوبت نسبی محیط، صخرهها و تخته سنگها از انواع گلسنگ و خزهها پوشیده شدهاند.
این آبشار، در محدودهی حفاظت شدهی جهاننما واقع شده است. آبشار زیارت دو رشته ای است، به همین دلیل، به آبشار «دوقلو» نیز معروف است. آبشار سمت راست، بزرگتر، پرآبتر و دارای ارتفاع بیشتر و آبشار سمت چپ، کوچکتر است. در اثر هزاران سال فرسایش، یک حفرهی استوانهای بزرگ صخرهای به ارتفاع حدود 15 متر در دل جنگل ایجاد شده که دارای هوای خنکی است. در محل ورود به این محوطه، تودهای از مواد آبرفتی و ریزشی وجود دارد که نشانههای فرسایش بوده و پوشیده از گياهان و درختچههاست. آبشار زیارت در دومين سرشاخهی رودخانهی خاصهرود قرار دارد که «رودخانه آبشار» نامیده میشود.
رودخانه آبشار از کوه تاورنرآب سرچشمه میگیرد. طول رودخانه آبشار 5 کیلومتر و شیب متوسط بستر آن 9 درصد است و در مناطق بیکربناته کلسیک در سازندهای غیرسیلیکاته دوران اول زمینشناسی (پالئوزوییک) جریان دارد. در بلندیهای جنوب آبشار و در مسیر آبشار زیارت خاصهرود به سمت ارتفاعات تالو، آثار خرابه شهری قدیمی به نام شَهرِبُت (شَربَت) دیده میشود. رودخانه آبشار در حرکت به سمت شمال، در سه راهی که به نام آبشار معروف است، به رودخانه سوتهرود میپیوندد و رودخانهی خاصهرود را تشکیل میدهد.
منابع:
• اسکندری، مجید. (1387). آبشارهای ایران (چاپ اول). تهران: انتشارات ایرانشناسی.
• سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح. (1382). فرهنگ جغرافيايي رودهاي كشور: در حوضه آبريز درياي خزر (جلد2، چاپ اول). تهران: مؤلف.
• ستوده، منوچهر. (1377). از آستارا تا استارباد (جلد 5، چاپ اول). تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی.
• صالحیراد، الف. (1369). نقشه زمینشناسی گرگان. [نقشه]. (مقیاس: 1:250000). تهران. انتشارات سازمان زمینشناسی ایران.
• قائمی، رمضانعلی. (1379). جاذبههای جهانگردی استان گلستان. گرگان: سازمان ایرانگردی و جهانگردی استان گلستان.
• مهندسین مشاور پارس پیاب. (1385). مطالعات تعیین حد بستر و حریم رودخانه زیارت: گزارش فنی. گرگان: وزارت نیرو.