خرید و دانلود مقاله

معادن آق بند


معادن آق ‏بند (آق ‏بند)


Agh-Band Mines


معادن صدف‌ کوهی در محدوده‏‌ی شهرستان گنبدکاووس.
معادن صدف کوهی آق‏ بند، در محدوده‌‏ای به وسعت 300 کیلومترمربع در شمال و شمال شرق شهر گنب دکاووس قرار دارند. رشته کوه‌‏های بزرگ منطقه که مهم‏ترین آن‌ها آق‎بند، نارلی داغ، میرداوود و اگدیرگک هستند، دارای ذخایر عظیمی از صدف کوهی لوماشل می‌باشند. تمرکز این معادن در اطراف روستای آق‏ بند بیشتر است؛ از این رو، نام این روستا را در رابطه با معادن صدف کوهی  به کار م‌ی‏برند.
کل منطقه دربرگیرنده‎ی تپه ماهورهایی با بلندای کم و متوسط است. بیشترین بلندا، ارتفاعات خالدنبی (712متر) در انتهای شمال شرق و پست‏ترین نقطه با 65 متر ارتفاع، در جنوب غرب منطقه قرار دارد.
بخش وسیعی از منطقه، از خاک لُس پوشیده شده است. از آن‌جا که نفوذپذیری لُس بسیار کم است، سفره‌های آب زیرزمینی گسترش ندارند.
سنگ‏های لوماشل آق‏بند از رسوبات دریای خزر قدیم هستند. 11 معدن فعال لوماشل در حوزه‌ی شهرستان‏های ‌گنبدکاووس و کلاله وجود دارد. فراوری سالانه سنگ صدف در استان، 150 هزار تن است. در منطقه‌ی مورد نظر، ساحل دریا در حدود مسیر کلاله به مراوه‏تپه بوده است. احتمالاً کوه‏های خالدنبی به علت ارتفاع زیاد، به صورت جزیره بوده است. در این زمان، محیط دریایی برای زندگی موجوداتی از جمله شکم‏پایان و دوکفه‏ای‌ها بسیار مناسب بوده است. صدف این نرم‏تنان پس از مرگ، روی هم انباشته شده، به وسیله رسوبات آهکی به هم چسبیده و سخت مي‌شوند. پس از مدتی، در منطقه‌ی ساحلی و کم عمق، لایه‏هایی از لوماشل تشکیل شد. ضخامت این لایه‏ها به طور متوسط 15 متر و وسعت زیادی از منطقه را پوشانده بود. حرکات تکتونیکی، سبب ایجاد چین‏های ملایمی در لایه‏ها شده است، به طوری که لایه‏های صدف‏دار، شیبی در حدود 10 درجه دارند.
این چین خوردگی در پليوسن پایانی و پلئیستوسن آغازین رخ داده است. سپس لایه‌ها به صورت کوه‏ها و تپه هایی با ارتفاع مختلف درآمدند. در حدود 100000 سال پیش، با پیشروی و پسروی یخچال‏ها، بادهای شدیدی منطقه را دربرگرفت. طبقات ضخیمی از خاک‏های لُس به صورت کلاهک بر روی تپه‏ها و کوه‏ها بر جای نهاده شد. در نتیجه، لایه‏های صدف‏دار در زیر لُس‏ها مدفون شدند. با فروکش‏ کردن بادهای ترکستان، فرسایش سیلاب‌ها و آب‏های جاری، بیشتر نمایان شد. دره‏ها و آبراهه‏های بسیاری در بین تپه‏ها ایجاد شد. عمل فرسایش سبب بیرون‌زدگی لایه‏های صدف کوهی در شیب دره‏ها و دامنه‏ها شد.
راه‏های ارتباطی معادن و روستاها بیشتر در مسیر آبراهه‏ها و مسیل‏ها ایجاد شده‏اند.
هرچند در گذشته مطالعاتی توسط سازمان زمین‌شناسی ایران و شرکت نفت در منطقه انجام شده بود، ولی منابع صدف کوهی در سال 1378ش به طور کاملاً اتفاقی، شناسایی و کشف شد.
سازند آقچاگیل با سن پلیوسن، به عنوان میزبان ماده معدنی، حدود 50 متر ضخامت دارد و لیتولوژی آن شامل گل سنگ، مارن، آهک و لوماشل است. ماده معدنی در چندین کیلومتر دیده می‏شود.
این فراوری، منحصر به تولید خرده سنگ صدف برای خوراک طیور و پودر صدف برای خوراک دام است. تعدادی از شرکت‏های تولید صدف کوهی دارای کارخانه خردایش و پودر صدف در اطراف شهر ‌گنبدکاووس هستند. معادن صدف كوهي آق‏بند شامل ویژگی‌های زیر می‌باشد:
1. به علت این که کمر بالای (لایه بالایی )ماده معدنی و باطله‌ي آن نهشته‏های سست لُسی است و بیشتر سطح منطقه از لُس پوشیده شده، راهسازی و باطله برداری آن بسیار راحت است و در بیشتر مکان‏ها، بهره‏برداری از آن به آسانی توسط لودر امکان‏پذیر است و نیازی به انفجار و آتش باری نیست.
2. به علت این که ماده معدنی شکل لایه‏ای دارد و شیب آن معمولاً کمتر از 10 درجه است و شیب توپوگرافی رخنمون‏های آن بالاست، در سطوح مناسب توپوگرافی جای دارد. بنابراین، بهره‌برداری و بارگیری آن‌ها بسیار آسان است.
3. پوشیده شدن به وسیله لُس‏های نفوذ‌ناپذیر، سبب جلوگیری از ورود آب به ماده معدنی شده، در نتیجه، درجه‏ی سنگ شدگی آن پایین، سیمان شدگی کم، کیفیت بالاتر و استخراج راحت‏تر شده است.
4. به دلیل پایین بودن درجه‌ی سیمان شدگی و سنگ شدن و پایین بودن میزان سیلیس در ماده معدنی، خردایش و آسیاب کردن آن آسان است و باعث کاهش استهلاک ماشین‏آلات و صرفه‏جویی در انرژی می‏شود.
5. میزان ذخیره‌ی ماده معدنی زیاد، هزینه‌ی عملیات بهره‏برداری کم، نیروی کار ارزان و فراوری آن راحت است.
6. کیفیت ماده معدنی، یکنواخت و بالاست و برای مصرف در خوراک دام و طیور، فقط نیاز به خردایش دارد.



منابع:
• افشار حرب، عباس . (1373) . زمین شناسی ایران: زمین شناسی کپه داغ. تهران: سازمان زمین شناسی ایران .
• خسروی مهر، علی اصغر.(1388). زمین شناسی. در : موسسه فرهنگی میرداماد و رحمت الله رجائی (گردآورندگان) . گلستانه: مجموعه مقالات مربوط به سرزمین جرجان و استرآباد (استان گلستان) . گرگان: نشر پیک ریحان.
• کریمی، علی. (1379). پی‌جویی و اکتشافات لوماشل در شمال و شمال خاور گنبدکاووس. تهران: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور.
• موسوی روحبخش، سید محمد . (1380) . زمین شناسی دریای خزر. تهران: انتشارات سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور .

 

 

منابع:

نظرات


ارسال نظر :






مقاله های مشابه