رانش زمين
رانش زمين Landslide
يکي از مخاطرات طبيعي در استان .
رانش زمين در کنار سيل، زلزله، فرسايش پذيري و بيابان زايي، يکي از مهمترين مخاطرات طبيعياند و استان گلستان از نظر تعداد وقوع مخاطرات طبيعي، رتبهي 6 کشوري را دارد. طبق بررسيهاي انجام شده، بيش از 85 درصد مساحت استان در معرض زمين لغزش با خطر متوسط تا شديد است. پهنههاي داراي خطر زمين لغزش در استان، عموماً به زمينهاي بادرفتي موسوم به لس در شمال و شرق استان و همچنين به مناطق کوهستاني مربوط ميشود.
تاکنون حدود 1000 زمينلغزش حادثشده در استان ثبت شده و تعداد زمينلغزشهاي جديد رويداده در استان که به نوعي جوامع شهري و روستايي را متأثر از خود ساخته است، به بيش از 100 مورد ميرسد.
پراکنش زمينلغزشهاي ثبت شده در استان نشان ميدهد که شهرستان کلاله (کلاله + مراوهتپه) از نظر تعداد وقوع زمينلغزش، رتبه اول را دارد و پس از آن، به ترتيب شهرستانهاي مينودشت، گرگان، عليآباد رتبههاي بعدي را به خود اختصاص دادهاند.
به علت گسترش زمينها با کاربري مرتع و جنگل، بيش از 73 درصد تعداد زمينلغزشهاي رخ داده در استان، در اين زمينهاست. زمينلغزشها در استان ابعاد متفاوتي دارند، به طوريکه طول آنها بين 4 تا 3000متر، عرض آنها بين 6 تا 4500متر و ارتفاع آنها بين 2/0 تا 60 متر در تغيير است. حدود 40 درصد زمينلغزشهاي استان فعال هستند. خطراتي که در اثر وقوع زمينلغزشها روي ميدهد، عمدتاً شامل بازشدگي ترکهاي کششي، گسيختگيهاي لغزشي، سقوط قطعات سنگي، تخريب ساختمان و تأسيسات، آسيبرساني به جادهها، خشک شدن چشمه ها، مسدود شدن مسير رودخانه ها و حتي تغيير در کيفيت آب آشاميدني است. در سطح استان، رانش زمين سبب ايجاد خسارتهاي زيادي شده است.
…
منابع:
• انتظام سلطاني، ايمان، و سار، عليرضا. (1388). پهنهبندي خطر زمين لغزش در استان گلستان [نقشه]. تهران: سازمان زمينشناسي و اکتشافات معدني کشور.
• فرجزاده، منوچهر، ثروتي، محمدرضا، و طاهري، واله. (1390). تحليل و پهنهبندي مخاطرات ژئومورفولوژيک استان گلستان. فصل نامه جغرافياي طبيعي، (4) 11، 62-45.
• كاردان، رحمتالله، و ميرصانعي، رضا. (1383). گزارش فهرست زمينلغزشهاي كشور. (گروه مطالعه امور زمينلغزشها). سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور.