حوزه علميه امام خميني (ره) گرگان
حوزه علميه امام خميني (ره) گرگان
Imam Khomeini Seminary of Gorgan
بزرگترين حوزه علميه فعال در استان.
این حوزه در غرب شهر گرگان، ابتدای بلوار شهید مفتح واقع شده است. بنیانگذار این حوزه، آیتالله سیدکاظم نورمفیدی است. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و انتصابش به عنوان امام جمعه گرگان، به تأسیس حوزه علمیه اقدام كرد.
مؤسس این حوزه، هدف از تأسیس آن را تربیت عالمانی وارسته، روشن بین و آگاه به زمان بر اساس تفکرات امام خمینی(ره) و احیای افتخارات گذشته این خطه، که زمانی مهد علم و پرورشگاه اندیشمندانی بزرگ بوده است، اعلام كرد.
حوزه، اولین پذیرش طلبهی خود را از 8 بهمن سال 1360ش، با جذب 23 نفر آغاز كرد و كار آموزش آنان در مدرسه قدیمی محسنیه گرگان، واقع در محله دربنو، آغاز شد و در سال تحصيلي 1361، به مدرسه قديمي عمادیه، واقع در محله دربنو شهر گرگان منتقل شد.
کار ساخت ساختمان حوزهي علمیه امام خمینی(ره) از سال 1362 آغاز شد و در سال 1365 به بهرهبرداری رسید و از سال تحصیلی 66-65، این حوزه به ساختمان جدید خود منتقل شد و تاکنون به فعالیت خود ادامه میدهد.
این حوزه در زمینی به مساحت 20000 متر مربع و زیر بنای 7000 متر مربع ساخته و زمین این حوزه از سوی خانوادهي لطیفی اهدا شده است.
معماری این حوزه برگرفته از معماری اسلامی و سنتی است که در دو طبقه و در برخي قسمتها، يك طبقه زيرين، گرداگرد حیاط مرکزی مستطيل شكل ساخته شده است. ورودي اصلي مدرسه از سمت شمال داراي جلوخاني است كه با نقوش اسليمي به وسيله كاشي معرّق و هفترنگ پوشش داده شده و به ايواني متصل ميشود. در مقابل اين ايوان، در ضلع جنوبي صحن مدرسه نيز ايوان مشابهي قرار دارد. دو طرف ايوانها، در طبقات اول و دوم، مَدرَسها و حجرههاي طلاب قرار گرفته است. حوض مستطيل شكلي نيز در وسط صحن قرار دارد.
همه ديوارهاي اين مدرسه از قسمت داخل صحن و نماي بيروني با آجرنما و كتيبههاي كاشي كه در آن آيات قرآن و احاديث معصومين(ع) نوشته شده، تزئين گرديده است. اين مركز دارای 12 مَدرس (كلاس درس) و 80 حجره برای اسکان طلبههای شاغل به تحصیل است که در نهایت، امکان اسکان 320 نفر را به طور همزمان داراست.
کتابخانه، سالن اجتماعات، نمازخانه، سالن مطالعه، آشپزخانه، سالن غذاخوری، سالن ورزشی، زمین فوتبال و 7 باب منزل مسکونی برای سکونت اساتید، از جمله امكانات ديگر اين حوزه است.
از آغاز فعاليت تا پايان سال تحصيلي 91-90، حدود 1200 نفر به عنوان طلبه وارد اين حوزه شدند و سطوح مختلف تحصيلات حوزوي را گذراندند. اين افراد به غیر از استان گلستان، از استانهاي ديگر، از جمله مازندران، گيلان، سمنان، خراسان و ... بودهاند.
نظام جذب و آموزش طلاب و منابع درسي اين حوزه تابع شرايط اعلام شده از سوي شوراي مديريت حوزه علمیه قم است و طلاب ميتوانند تا پايه 10 حوزوي را در اين مركز تحصيل كنند. مؤسس اين حوزه نيز ضمن نظارت بر عملكرد آن، درس خارج فقه و اصول و همچنين اخلاق را تدريس ميكند.
حوزه داراي چهار معاونت آموزش، پژوهش، اجرايي، تهذيب و امور فرهنگي است. طلاب در كنار تحصيل علوم ديني، از برنامههاي فرهنگي و ورزشي، اردو، تجهيزات علمي و رايانهاي، امكانات رفاهي، تغذيه رايگان و... برخوردارند.
منابع مالي براي هزينههاي اين حوزه اغلب از دو منبع تأمين ميشود. بخشي از آن همانند همهي حوزههاي علميه شيعه، از محل وجوهات شرعي كه توسط مردم پرداخت ميگردد و بخش ديگر آن، از محل پشتوانه مالي و اقتصادي كه از سوي مؤسس اين حوزه در آغاز فعاليت پيش بيني شده و با تحصيل درآمد در بخشهاي اقتصادي، تأمين ميشود.
در دوران جنگ ايران و عراق، طلاب اين مدرسه حضوري پررنگ در جبههها داشتند و حتي گاهي اين حوزه، تعطيل و همه طلاب به صورت دسته جمعي عازم جبهه ميشدند كه از جمله در 17 بهمن 1362، با بيانيه بنيانگذار حوزه، درسهاي اين مركز تعطيل شد و 80 نفر از طلبهها به جبهه اعزام و در دوران جنگ، 19 نفر از طلاب اين حوزه شهيد شدند.
مديران اين حوزه از شروع فعاليت تاكنون به ترتيب عبارتند از: سيد رضي قدس علوي، ابوالفضل يغمايي، قربانعلي برقرار، محمدرضا افضلي، قربانعلي برقرار، مصطفي ملكي، ايوب ارشاد و مهدي كريمآبادي.
حوزه علميه امام خميني(ره) در سال تحصيلي 92-91، داراي 190 طلبه و 21 استاد بوده است كه در 10 پايه تحصيلي حوزوي و درس خارج فقه به تحصيل مشغول بودند.
…
منابع:
• ارشاد، ايوب. (1/6/91). مصاحبه شخصي احمد خواجهنژاد.
• حوزه علمیه امام خمینی(ره). گزارش ویژه بیستمین سال تأسیس. ستاد برگزاری همایش.
• خواجهنژاد، احمد. (1390). آيتالله نورمفيدي و دفاع مقدس (چاپ اول). گرگان: پيك ريحان.
• ديلم، نورعلي. (1/6/91). مصاحبه شخصي احمد خواجهنژاد.
• قدس علوي، سيدرضي. (2/6/91). مصاحبه شخصي احمد خواجهنژاد.