پنجم آذر
پنجم آذر
The 5th of Azar
واقعهای مهم در تاریخ مبارزات گرگان علیه رژیم پهلوی.
مبارزات سیاسی علیه حکومت محمدرضا پهلوی در منطقهی گرگان و دشت تا آبان 1356، بهطور غیرعلنی و اغلب به صورت ایجاد مجامع و تشکیلات بود که بیشتر رنگ و بوی مذهبی داشت و انقلابیون گرگان در بالا بردن آگاهی عمومی از وضعیت موجود کشور و نیز همگامی با مخالفان سایر نقاط کشور تلاش میکردند.
در این زمان، روند مبارزات وارد مرحله جدیدی شد. مبارزان در جهت حمایت و اتحاد با دیگر مخالفان رژیم، سیری صعودی به روند مبارزات بخشیدند. تلاش آنان برای برگزاری مراسم ترحیم مصطفی خمینی به نتیجهای نرسید. مراسم چهلم شهدای قم نیز آنچنان که علما میخواستند، برگزار نشد، اما برخی علما، چه در گرگان و چه در شهرهای مجاور، بر منابر، به شرایط موجود در جامعه، ازجمله بیحجابی، بیبندوباری و نیز بیخبری مردم از حقایق کشور و عدم اجرای عدالت در توزیع زمین، اعتراض و البته مردم مسلمان را به بیداری و قیام دعوت کردند. آنان موفق شدند مراسم چهلم شهدای تبریز را در مسجد گلشن گرگان برگزار کنند. در بندرگز نیز چنین مراسمی برگزار شد. همچنین مخالفان، عید نوروز 1357 را تحریم کردند. در برخی شهرها، علائم نارضایتی و اعتراض، به صورت صدمه زدن به برخی مراکز دولتی و غیردولتی و نیز نوشتن شعارهایی روی دیوارها نمایان شد. تحصن و اعتراضات دانشجویی نسبت به شرایط خود، جنبهی سیاسی یافت. در روز 19 اردیبهشت 1357، مخالفین رژیم موفق به برگزاری مراسم چهلم شهدای یزد، جهرم و اهواز در مسجدجامع گرگان و نیز صدور قطعنامه شدند.
فعالیت گروههای مبارز در خرداد 57، اوج گرفت. آنان لحن تندتری به سخنرانیهای خود دادند و در شعارها، بهطور مستقیم به شاه و دولت اعتراض میکردند. در بزرگداشت 15 خرداد، تظاهرات پراکندهای در گرگان برگزار شد. واکنش دولت در این مرحله از مبارزات، تبعید برخی از علمای مبارز گرگان بود که البته باعث هیجان بیشتر مردم شد، به طوری که تکاپوهای مذهبی در ماه رمضان کاملاً رنگ سیاسی به خود گرفت. اوایل شهریور، تظاهرات مردم علیآباد کتول، تا نیمه شب طول کشید و تظاهرکنندگان به برخی ادارات دولتی صدمه زدند. پس از این جریان، تظاهرات در شهرهای مختلف منطقه فراگیر شد و مردم برای حضور در خیابانها و دادن شعار، جسارت بیشتری نشان میدادند و حتی حس شهادتطلبی نیز در برخی از آنان دیده میشد.
پس از شهریور، اعتصاب در بازار و تجمع مخالفان در خیابانها آغاز شد، هرچند کارکنان برخی ادارات منطقه، با انگیزههای غیرسیاسی دست به اعتصاب زدند. به مناسبت چهلم شهدای 17 شهریور، بازار و کلیه مدارس گرگان تعطیل شد. پس از این، اعتراضات و تظاهرات گسترش یافت و شکل مستمر و دائمی به خود گرفت. هفت تن از روحانیون مبارز گرگان، روزهای 17 و 18 آبان را اعتصاب عمومی -به عنوان اعتراض و ابراز همبستگی ملت- اعلام کردند. جو اجتماعی منطقه از حالت عادی خارج شد و ناآرامی به سرعت گسترش یافت.
29 آبان 1357، مأموران حکومتی در حرم امام رضا (ع) به مردم حمله کردند که نتیجهی آن، کشته و زخمی شدن چند نفر بود. در همین جریان، یکی از اهالی شهرستان گرگان به نام محمد مقصودلو، دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد، مجروح شد و به شهادت رسید. به دنبال حادثهی حرم امام رضا (ع)، امام خمینی و تعدادی از مراجع تقلید، روز یکشنبه 25 ذیالحجه برابر با 5 آذر را عزای عمومی اعلام کردند.
با رسیدن اخبار حرم امام رضا (ع)، بر ناآرامیهای گرگانودشت افزوده شد. روحانیون گرگان با روحانیون دیگر شهرهای مازندران تماس گرفتند و از آنها خواستند که دربارهی تعطیلی روز 5 آذر 1357 هماهنگ باشند. مقدمات این اعتصاب، با سخنرانی وعّاظ بر منابر دربارهی تبعید امام و حکومت اسلامی و برگزاری نمایشگاه عکس و کاریکاتور در مسجدجامع گرگان و سخنرانی در مدارس، فراهم و بر هیجان عمومی افزوده میشد. روز اول آذر، حدود پنجهزار نفر از معلمان و دانشآموزان و کسبه و اصناف شاهپسند (آزادشهر)، رامیان و علیآباد در مسجدجامع شاهپسند اجتماع کردند و پس از سخنرانی چند واعظ، دست به تظاهرات زدند.
روز 4 آذر، دانشآموزان دبیرستان گنبدکاووس به تظاهرات پرداختند. تشکل «جوانان مبارز مسلمان مینودشت» در اعلامیهای، ضمن محکوم کردن حادثهی مشهد، از مردم خواستند روز یکشنبه 5 آذر، دست از کار کشیده و در مسجدجامع تجمع کنند.
در شب 4 آذر، سرهنگ شیرازی، فرمانده پادگان گرگان، در یک تماس تلفنی، به آیتالله سیدحبیبالله طاهری ابراز داشت: به دلیل این که مأموران حکومتی دستور تیراندازی دارند، تظاهرات نشود. با این وجود، در روز 5 آذر، از ساعت 8 صبح، جمعیت زیادی از طبقات مختلف در امامزاده عبدالله گرگان تجمع کردند و شعار میدادند.
سیدمحمد رئیسی در خاطرات خود در اینباره میگوید: در روز 5 آذر، به هنگام تجمع مردم در امامزاده عبدالله، وقتی خبر هشدار سرهنگ شیرازی به آنها رسید، علمای حاضر در امامزاده توافق کردند مراسم در همان مکان خاتمه یابد و این امر به مردم ابلاغ شد، اما مردم مخالفت کردند. آنها از صحن امامزاده خارج شده و شروع به تظاهرات کردند. مردم به رهبری سیدصادق ریاضی، شیخ رسول رضایی و سیدحبیبالله طاهری، شروع به تظاهرات کردند و در حالی که مسیر تظاهرات به وسیلهی پلیس مسدود شده بود، آنها همچنان مصرّانه به راهپیمایی خود ادامه دادند و سرانجام با نیروی پلیس درگیر شدند.
نتیجهی این درگیری، 9 نفر کشته و 64 نفر زخمی بود که سبب تحریک بیشتر مردم شد. در نتیجه، گروهی از مردم به بخش امور نقلیه شهربانی، حمله و دیوار آن را خراب کردند و وارد آنجا شدند. سربازان طبق دستور، هیچ مقاومتی نکرده و تفنگها را بالای سرشان گرفتند. برخی از انقلابیون، تفنگهای سربازان را گرفتند که به آنان بازگردانده شد. در نهایت، مردم، بخش امور نقلیه شهربانی را آتش زدند. عدهای نیز به سازمان آتشنشانی حمله کردند و آنجا را با همه تجهیزات و ماشینآلات آتش زدند. برخی از تظاهرکنندگان نیز به کوی افسران، حمله و به نگهبانان آنجا سنگ پرتاب کردند. کشتهشدگان و مجروحان واقعه به بیمارستان پهلوی (که پس از این حادثه، به بیمارستان 5 آذر تغییرنام یافت) و بیمارستان فلسفی منتقل شدند. مردم نیز برای اهدای خون به بیمارستانها رفتند. در این میان، مأموران به سمت بیمارستان پهلوی تیراندازی کردند که به کشته و مجروح شدن عدهای منجر شد. فرزند حجتالاسلام سیدحسن نبوی نیز در همین جریان در بیمارستان شهید شد.
به دنبال این وقایع، در روز 5 آذر، تعداد زیادی از فعالان سیاسی به اتهام اقدامات تخریبی، دستگیر و به کمیتهی ضدّخرابکاری فرستاده شدند. در روز 7 آذر، نُه نفر از علمای گرگان در نامهای به آیتالله سیدعبدالله شیرازی، از مراجع تقلید مشهد، شرح ماجرا را به اطلاع ایشان رساندند. آیتالله شیرازی نیز در جواب، آنان را به استقامت دعوت کرد.
همزمان با گرگان، در دیگر شهرهای گرگانودشت نیز حرکتهایی بهوجود آمد. 80 درصد مغازههای گنبد در 5 آذر تعطیل شد و حدود 1500 نفر از مردم در مسجد قائمیه جمع شدند و شیخحسین عمادی و علیاکبر ابراهیمی به منبر رفتند و با اعتراض به حادثهی حرم امام رضا (ع)، از دولت و شاه انتقاد کردند. پس از سخنرانی نیز مردم به قصد تظاهرات، از مسجد خارج و با دخالت مأموران، متفرق شدند. در رامیان نیز نزدیک به پنجهزار نفر از اهالی بخش رامیان و حومه در مسجدجامع اجتماع کردند. در این روز، سیدحسین حسینی، از فعالان رامیان، به سخنرانی پرداخت. وی همچنین در روز 7 آذر، مجلس بزرگداشت شهدای گرگان را در مسجدجامع رامیان برگزار کرد و جلوی درِ مسجد نیز پرچمهای سیاه نصب و روی آن عکس امام خمینی چسبانده شد. درنتیجه، نیروهای ژاندارمری، مسجد را محاصره و بانیِ مراسم؛ یعنی سیدحسین حسینی را دستگیر کردند.
در روزهای بعد از 5 آذر، همه مغازهها و بازار گرگان و نیز مراکز آموزشی و بخشهای تابعه تعطیل بود. مراسم چهلم شهدای واقعهی 5 آذر نیز در 14 دی در مسجد گلشن برگزار شد و شرکتکنندگان شعارهایی بر ضدّ شاه دادند و به مأموران انتظامی اعتراض کردند. مأموران نیز با تیراندازی، آنان را متفرق کردند.
در این زمان، مطبوعات کشور در اعتصاب سراسری بود. در نتیجه، این جریان آنچنان که باید در مطبوعات منعکس نشد، تنها پس از پایان اعتصابات، در روزنامههای اطلاعات، کیهان و آیندگان، گزارشی مختصر از این واقعه آمده است. جامعهی معلمان گرگان و کمیتهی همبستگی شهرستان گرگان در اعلامیههای جداگانه، این حادثه را محکوم کردند. چند روز پس از واقعه، برای برپایی مجلس ترحیم، بیشتر مغازههای شهر تعطیل شد و مردم در مسجدجامع تجمع کردند.
واقعهی 5 آذر را میتوان از «سیاهترین وقایع در گرگان در دورهی رژیم پهلوی» دانست، زیرا قبل از اینکه مردمِ تظاهرکننده کاری انجام دهند، «مأموران شهربانی با ایجاد رعب و وحشت و تیراندازی به طرف جمعیت، آنها را به خاک و خون کشیدند» و واقعه را به صورت یک واقعهی شاخص در دورهی مبارزات انقلابی مردم گرگان تبدیل کردند.
…
منابع:
• آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی. شماره بازیابی 83، 86، 404، 1565، 29864.
• پرونده سیدکاظم نورمفیدی. (شماره بازیابی 29864. شماره 38). آرشیو مراکز اسناد انقلاب اسلامی. تهران.
• خارکوهی، غلامرضا. (1387). حماسه 5 آذر سال 1357 گرگان. قم: رازبان.
• خاركوهي، غلامرضا. (1392). حماسه 5 آذر سال 1357 در گرگان. بنياد شهيد و امور ايثارگران استان گلستان.
• روزنامه اطلاعات. 24مهر 1357.
• روزنامه کیهان. 16 مهر 1357.
• رئیسی گرگانی، سیدمحمد. (1387). خاطرات حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمد رئیسی گرگانی. گرگان: پیک ریحان.
• مجموعه اسناد محمدعلی سرایلو.
• مركز بررسي اسناد تاريخي وزارت اطلاعات. (1386). انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک (کتاب دوم، جلد 4، 5، 17). تهران: مؤلف.
• مصاحبه کتبی با حسین کبیر. (شماره بازیابی 30328). آرشیو مراکز اسناد انقلاب اسلامی. تهران.
• مصاحبه با حبیب الله طاهری. (شماره بازیابی 11763). آرشیو مراکز اسناد انقلاب اسلامی.
• مصاحبه با سیدکاظم نورمفیدی. (شماره بازیابی 11757). آرشیو مراکز اسناد انقلاب اسلامی.