پارك ملي گلستان
پارك ملي گلستان (جنگل گلستان)
Golestan National Park
یکی از قديميترين پارکهای ملی ایران واقع در شرق استان.
این منطقه با مساحت 91895 هکتار در شمال شرقی ایران و حد نهایی شرقی استان گلستان، شمال غربی استان خراسان شمالی، شمال استان سمنان و در موقعیت جغرافیایی 37 درجه، 16 دقیقه و 43 ثانیه تا 37 درجه، 31 دقیقه و 35 ثانیه عرض شمالی و 55 درجه، 43 دقیقه و 25 ثانیه تا 56 درجه، 17 دقیقه و 48 ثانیه طول شرقی قرار دارد. حد غربی پارک در مسیر جاده گرگان - مشهد، از روستای تنگراه در استان گلستان آغاز و تا روستای رباط قرهبیل در استان خراسان شمالی ادامه مییابد.
نخستین بار، راجر لوید کِنیون (کنسول وقت انگلیس در سیستان و قائن) 60 سال پیش از انتخاب پارک ملی گلستان به عنوان منطقه حفاظت شده، آن را توصیف کرد. این منطقه که از آن با نام «جنگل گلستان» نیز یاد شده، شکارگاهی پرآوازه بود و در ۱۹ مردادماه 1336ش، با نام «منطقه حفاظت شده آلمه و اِشَکی» در حمایت و نظارت «کانون شکار» قرار گرفت که در نتیجه، تا سال 1340 تواناییهای خود را به خوبی آشکار ساخت. سپس در بهمنماه همین سال، بدون تغییر وسعت، به «منطقه حفاظت شده آلمه» و در شهریورماه 1342 به «پارک محمدرضاشاه» و در فروردین 1343 به «پارک حیات وحش محمدرضا شاه» تغییر نام یافت. در سال 1346، با شکلگیری سازمان «شکاربانی و نظارت بر صید»، وظایف کانون شکار، از جمله مدیریت پارک، به این سازمان واگذار شد. در شهریورماه 1350، «منطقه حفاظت شده قَرخود» در شرق پارک، بدون آن که در آن ادغام شود، به آن ضمیمه و در سال ۱۳۵۴، به پارک ملی تبدیل شد. یک سال پس از آن، منطقه قرخود در پارک ملی، ادغام و دو منطقه به طور یکپارچه مدیریت شدند. با وجود این، در سال ۱۳۵8، قرخود دوباره از پارک جدا شد و از آن پس تاکنون، از محدودهی پیشین پارک همچنان با عنوان «پارک ملی گلستان» حفاظت میشود. در حال حاضر، بیشتر محدوده جغرافیایی این پارک در استان گلستان و بقیه آن در استانهای خراسان شمالی و سمنان قرار دارد. این پارک در سال 1977م، به عنوان «ذخیرهگاه زیستکره» انتخاب و به پروژهی شماره 8 «برنامه انسان و کرهی مسکون یونسکو» اهدا شد و تاکنون نیز جایگاه خود را در خانوادهی ذخیرهگاههای زیستکرهی جهانی حفظ کرده است.
ارتفاع این پارک از سطح دریا، بین 450 متر در تنگراه تا 2411 متر در قله دیورکوجو متفاوت و حدود یک سوم گسترهی آن کوهستانی است. ارتفاعات قورِدِرِه، دِگِرمانلی، قُرآق بابا، آلمِه، چُنده عباس، کوه سرخ و گلزار واقع در حدود شمال شرق تا جنوب شرقی پارک، صخرههای آدناسِد (اَدنِسِد)، کوههای قُرقون، زاو، داش خَرمَن، آدام چاغِرلان و قَرِه قاشلی در حدود شمال تا غرب، همچنین آلوباغ، گلستان، اِشَکی، کُندُسکوه و دشتشاد در محدودهی غرب و جنوب غربی و دیورکوجو، بیک یاطاق، صوفی قوچی، سلطان حوبی، آق سو، ایرقاشلی و تنگه گُل در مناطق مرکزی پارک ملی گلستان، از جمله معروفترین بلندیهای این پارک ملی هستند. درههای آلمه واقع در شرق، آق سو در جنوب، آبشار در کنار جاده پارک و درههای سوارباغی، آدالی، آدام چاغرلان، آدناسِد، جمشید آباد، قرقون، قَرَنگِه جنگل، قِزقلعه، آلوباغ، کرکولی، یای دره، دره خشک و نِکارمَندی نیز از جمله درههای معروف این منطقهاند.
با وجود این که پارک ملی گلستان در شرقیترین امتداد رشته کوههای البرز و در راستای غربی کوههای خراسان - کُپهداغ در انتهای شرقی جنگلهای هیرکانی قرار گرفته، اما به شدت از رطوبت دریای خزر و جریان هوایی بسیار مرطوب که بادهای غربی به این منطقه میآورند، تأثیر میپذیرد. به طور معمول، تابستان این منطقه، کمترین و زمستان و بهار آن بیشترین مقدار بارش را دارد که از غرب به شرق و از مناطق پست به سوی بلندیها کاهش مییابد. دامنه نوسانات بارش در این منطقه از 866-142 میلیمتر و بنا به برآوردها، تا حدود 1000 میلیمتر در سال در مناطق مرتفع کوه آلوباغ متفاوت است.
آب و هوای پارک ملی گلستان را به سه اقلیم جداگانهی خشکِ سرد در بخشهای جنوب شرق و شمالی، نیمهخشک معتدل در بخشهای غرب تا شمال غربی و نیمه مرطوب معتدل در غرب طبقهبندی کردهاند. این گوناگونی اقلیمی از یک سو و وجود خرد اقلیمهای فراوان ناشی از ناهمواریهای جغرافیایی از سوی دیگر، سبب شده پارک از گوناگونی پوشش گیاهی (از استپی خشک تا جنگلهای انبوه گسترده) و به دنبال آن، زیستگاههای متنوع برخوردار شود. افزون بر این، سیمای پارک در هر یک از بخشهای اقلیمی با هم متفاوت است. از این رو، وجود تفاوت شدید اقلیمی بین نقاط گوناگون پارک را میتوان مهمترین ویژگی آن برشمرد. میانگین دمای هوا نیز بین 8/33-8/11 سانتیگراد متفاوت است.
از دیدگاه زمینشناسی، بیشترِ پارک ملی گلستان را یک طاقدیس با محور کم و بیش شرقی- غربی ساخته است. پیشینهی زمین شناختی پارک به دوران پری کامبرین میرسد. با این حال و با وجود واحدهای زمینشناختی متعلق به سایر دورهها از جمله دوران سیلورین، دونین، کرتاسه و نئوژن، بیشترین عوارض زمینشناختی بیرونزدگی در محدودهی پارک مربوط به دوره ژوراسیک است.
پارک ملی گلستان منطقهای کوهستانی با زیستبومهای جنگلِ بارانی منطقهی معتدل، استپهای انبوه، صخرههای بلند و باشکوه، تپهماهورها و زیستبومهای آبی ساکن و جاری است که این گوناگونی منجر به افزایش چشمگیر غنای جوامع رویشی و جانوری آن شده است. کوهها و درههای زیاد پارک نیز با سیمایی غیریکنواخت، چشماندازهای گوناگون و یگانهای را از کوههای جنگلی سرسبز تا خشک به وجود آوردهاند که تنها بخشی از ارزشهای زیباشناختی پارک هستند. افزون بر این، گوناگونی شکل زمین در این پارک، از جمله عوامل اصلی تنوع زیستی زیاد آن به شمار میرود.
هرچند پارک ملی گلستان مجموعهای از زیستبومهای خشکی است، اما وجود منابع آبی دایمی و فصلی فراوان، امکان تشکیل جوامع آبزی و آبدوست در مناطق گوناگون آن را فراهم آورده است. رودخانه دایمی مادرسو مهمترین رودخانه این منطقه است که از ناحیهی دشت در جنوب وارد محدوده پارک ملی گلستان شده و در مسیر خود، پیش از خروج از تنگراه در غرب پارک، نهرهای جاری در درههای مشرف به آن میپیوندند. رودخانههای زاو، خان دوشان، آقسو و نهرهای جاری در درههایی مانند آلمه، دگرمانلی، جمشیدآباد، قورتوی و نکارمندی نیز از جمله زیستبومهای آب جاری در پارک هستند.
افزون بر این، چشمههای فراوانی در سراسر پارک، به ویژه در مناطق جنوب غربی آن پراکندهاند که مهمترین منابع آبی آن را تشکیل میدهند. سرچشمههای آبشار و چشمههای آقسو، سولگرد، شور، آلمه، کرکولی، دشت، چندهعباس، ریگ چشمه، چشمه غلام، گلشن، گلستان، جانو، سردار و خان دوشان، نمونههای آن هستند. همچنین در فصل پر آبی، دریاچهی سولوکلی در جنگلهای کوهستانی شمالغربی پارک، تالاب وسیع و مهمی را در ارتفاع 1380 متری ایجاد میکند که دست کم یک متر ژرفا دارد. این زیستبومِ آب ساکن، زیستگاه گونههای بسیار متنوع و نادری از گیاهان آبزی، از جمله یک گونهی جدید است. قناتهای موجود در مناطق دشت، ییلاق و قنات دایمی دشت میرزابایلو نیز از جمله زیستگاههای آبی پارک هستند.
با وجود آن که پارک ملی گلستان تنها 06/0 درصد مساحت ایران را به خود اختصاص داده است، اما با دارا بودن 1302 گونه گیاهی، بیش از 16درصد گونههای گیاهی کشور را در خود جای داده و از دید تعداد و گوناگونی موجودات زنده، منطقهای بسیار غنی و بیمانند است. از آن جا که این منطقه از هستهی اصلی رویشهای هیرکانی دور افتاده و آخرین مرز رویشهای جنگلی هیرکانی در البرز شرقی را در دگرگونی به سمت چیرگی رویشهای ایران- تورانی در خود جای داده است، بنابراین در گذرگاه و پیوندگاه دو منطقهی رویشی هیرکانی و استپی ایراني - تورانی قرار گرفته و به ویژه در مناطق مرکزی آن، یک منطقهی بینابینی را شکل داده است. حاصل چنین موقعیتی، افزایش تنوع زیستی در اثر وجود سیستم کوهستانی در این منطقه است.
همچنین پستی و بلندی و گوناگونی شکل زمین، موجب گسترش بیش از پیش خرد اقلیم محلی و افزایش گوناگونی زیستگاهی و رویشگاهی شده و شرایط زیستی متنوعی را برای موجودات گوناگون فراهم آورده است، تا جایی که چنین مناطقی را شاید بتوان واجد غنیترین تنوع گیاهی در پارک به شمار آورد. گیاهان پارک ملی گلستان، خاستگاه مختلفی دارند، به طوری که برخی از عناصر جغرافیای گیاهی شرقیترین بخش ناحیهی رویشی اکسینی و قفقاز و مدیترانهای هم در میان رویشهای آن خودنمایی میکنند. همچنین گونههایی که دارای دو یا چند خاستگاه هستند نیز در پارک حضوری مؤثر دارند. مجاورت پارک با ناحیهی رویشی فرعی خراسان و کپه داغ نیز موجب ورود بسیاری از گونههای بومی این ناحیه و افزایش غنای گونههای بومی پارک شده است.
تاکنون چندین گونه بومی یا کم و بیش بومی، درون و پیرامون پارک ملی گلستان شناخته شدهاند. گیاهشناسان، نام بیشتر این گیاهان را به نام گلستان یا مناطقی از آن نامگذاری کردهاند، مانند زعفران آلمه. در جدول زیر، تعدادی از گیاهان بومی، نیمه بومی، نادر و در حال انقراض، که فقط در محدودهی پارک ملی گلستان یافت شدهاند، معرفی شده است. در واقع پارک ملی گلستان، جدا از گونههای انحصاری، بومی و نیمهبومی خود، جایگاه عناصری است که خاستگاه جغرافیای گیاهی متفاوتی دارند.
گوناگونی جوامع و رویشهای گیاهی پارک ملی گلستان به صورت زیر قابل دستهبندی است: جنگلهای خزاندار مناطق پست هیرکانی، جنگلهای خزاندار مناطق مرتفع هیرکانی، بیشههای خزاندار هیرکانی در مناطق مرتفع و پست، جوامع علفی و درختچهای، جوامع مختلط جنگلهای خزاندار مناطق مرتفع همراه با بیشهزارهای خزاندار هیرکانی، جوامع مختلط خزاندار و سوزنی برگ، بیشههای پیرو، دارستان و بیشههای ارس، رویش گیاهان و جوامع کوهسری، رویش گیاهان استپی و خشکی پسند.
121 گونه خزه، 332 گونه و زیرگونه انواع قارچ و 155 گونه انواع گلسنگ (مشتمل بر حدود 40درصد گونههای قارچی کشور) همراه با دهها گونه گیاه آبزی و آبدوست، بخش دیگری از تنوع چشمگیر پارک ملی گلستان را تشکیل دادهاند. دست کم 19 گونه گیاه تالابی و آبزی از جمله بارهنگ آبی، آلاله آبی، سرخس باشکوه و تاجریزی در زیستگاههای آبی پارک شناسایی شدهاند که از جمله در حاشیه نهرهای جاری در درهها و حاشیه و درون تالاب سولوکلی میرویند.
گوناگونی جانوری پارک که بیشتر خاستگاه پالئارکتیک دارد، بسیار است و به تنهایی بیش از 50 درصد پستانداران و حدود یک سوم از گونههای فون پرندگان کشور را در خود جای داده است. این در حالی است که حدود نیمی از گونههای پرندگان کشور هم به یکی از صورتهای بومی، مهاجر زمستانی، مهاجر تابستانی یا مهاجر عبوری ممکن است در این پارک دیده شوند. تاکنون تنها از ردهی پستانداران، 69 گونه متعلق به 6 راسته، 21 خانواده و 50 جنس، از جمله 3 گونه خارپشت، 6 گونه حشرهخور، 18 گونه خفاش، 18 گونه جونده، 16 گونه جانور گوشتخوار، خرگوش شرقی و پایکا در این منطقه شناسایی شدهاند که پلنگ ایرانی و خرس قهوهای بزرگترین عضو این رده و گرگ، سمور جنگلی، شنگ و گربهی پالاس گونههایی کمیاب و در معرض خطر نابودی به شمار میروند. این در حالی است که در گذشتهی نه چندان دور، ببر هیرکان و یوزپلنگ ایرانی هم در این پارک میزیستند.
مناطقی از جمله آدام چاغرلان، یِکِه بِرماغ؛ تنگه گل، آلمه، یورونجَلی و قرنگی جنگل، زیستگاههای مطلوب پلنگ و مناطقی مانند افرالی، دشت ییلاق، کویلر، قورتوی، سوارباغی، قربان گَلدی، پودِنلی آق سو، لَتِه خداقلی، آلوباغ، خان دوشان، تختهی بُزاغان و تختهی کردها از جمله زیستگاههای مورد علاقهی خرس قهوهای است.
همچنین در این پارک، 6 گونه جانور زوج سم باارزش ایران شامل گوزن قرمز (مرال) و شوکا از خانواده گوزنها، گوسفند وحشی شمالشرقی کشور (قوچ و میش اوریال)، بز کوهی (کل و بز) و آهو (غزال) از خانواده گاوها و گراز از خانواده گرازها زندگی میکنند که تا چند دههی پیش جمعیت چشمگیری داشتند، به طوری که در سال 1367ش، تنها تعداد آهوان این پارک بیش از 600 رأس بود. این آهوان، بخشی از جمعیت آهوان دشتهای مرکزی ایران و مناطق استپی پیرامون آنها هستند که به تعداد بسیار کمتر از گذشته، هنوز در دشت کوچک میرزابایلو در حد شرقی این پارک به سر میبرند. پارک ملی گلستان به عنوان یکی از زیستگاههای امن گونههای پازن، قوچ، میش و آهو در ایران شناخته شده است.
گوسفند وحشی در مناطق تپه ماهوری پارک، از جمله آلمه و سولگرد و بز کوهی در زیستگاههای صخرهای پارک مانند صخرههای گلزار و آدام چاغرلان، موجوداتی بارز به شمار میروند. مرالها، زیستگاههای جنگلی باز و حد میانی جنگل و مناطق استپی از جمله مناطق سوارباغی و ییلاق را ترجیح میدهند و شوکاها هم بیشتر در مناطق جنگلی مانند خان دوشان و افرالی یافت میشوند. جمعیت گرازها نیز با وجود نوسانات زیاد، هنوز قابل توجه است.
پرندگان پارک ملی گلستان نیز بسیار متنوعاند. چنین تنوعی برآمده از گوناگونی و غنای زیستبومها و متأثر از تنوع نقشهای بومشناختی و گوناگونی موقعیتهای حضور گونهها در پارک، به طور قابل ملاحظهای توسعه یافته است. به همین دلیل، انواع پرندگان اعم از گوشتخواران، دانهخواران و حشرهخواران را در آن میتوان یافت. تاکنون 150 گونه پرنده متعلق به 14 راسته، 42 خانواده و 89 جنس در این منطقه شناسایی شدهاند. به علاوه، پرندگان شکاری شب پرواز از راستهی جغدها که حضور مؤثری در پارک دارند. همچنین پرندگان شکاری روز پرواز از راستهی شاهینها با 26 گونه، از جمله باارزشترین بخش از تنوع گونهای پرندگان این پارک به شمار میروند. این در حالی است که تعدادی از این پرندهها مانند عقاب شاهی، بالابان، شاهین، عقاب طلایی و هما در زمرهی گونههای در معرض تهدید به شمار میروند.
راستهی سبک بالان با 93 گونه، متنوعترین راستهی پرندگان پارک را تشکیل دادهاند. 35 گونه از پرندگان این پارک، دانهخوار و 60 گونه حشرهخوارند. همچنین، وجود 5 گونهی در معرض خطر انقراض جهانی از جمله دلیجهی کوچک و دال سیاه، 6 گونه در معرض تهدید منطقهای مانند سهره پیشانی سرخ و کرکس، 9 گونهی محدود به خاورمیانه مانند کبک دری و سینه سرخ ایرانی به همراه 16 گونه کمیاب در اروپا همچون سار صورتی و سنقر سفید، اعتبار ملی و بینالمللی این پارک را بسیار افزايش داده است.
از سوی دیگر، تاکنون حدود 54 گونه خزنده و دوزیست در پارک شناسایی شدهاند. افعی قفقازی، مارمولک بیدست وپا و آگامای قفقازی از آن جملهاند، اما مطالعات محققان پیشین، دامنهی پراکندگی تعداد بیشتری از گونههای خزنده در پارک را نشان میدهد. از این رو، شمار خزندگان آن بیش از این تعداد است.
پارک ملی گلستان منطقه دلخواه بیمهرگان، به ویژه بندپایان است. جمعآوری بیش از 500 گونه پروانه توسط جانورشناسان اتریشی در مسافرتی چند روزه در این پارک، نشاندهندهی تنوع این گروه از جانوران و جایگاه برجسته آنها در شبکه غذایی پارک است. انواع گوناگونی از سوسکها، سنجاقک شکلان، نازکبالان و سنها در میان حشرات پارک یافت میشوند.
جانوران آبزی هم بخش دیگری از تنوع زیستی پارک را شامل میشوند. تاکنون 10 گونه ماهی از جمله سیاه ماهی، قزل آلای رنگینکمان، عروسماهی، لوچخاردار، گاوماهی رودخانهای و اورنج در رودخانه مادرسو شناسایی شدهاند که از میان آنها، سیاه ماهی در قنات میرزا بایلو نیز یافت میشود. جمعیت سختپوستی از جنس گامارس و حشراتی از راستههای بال موداران، سنجاقک شکلان و یک روزهها نیز درون رودخانهها، چشمهها و قناتهای پارک به نسبت زیاد است.
علاوه بر ارزشهای بومشناختی، پارک ملی گلستان یکی از مناطق مهم برای سکونتگاههای پیرامون خود است. در درون محدوده پارک، سکونتگاه انسانی موقت یا دائم وجود ندارد. از این رو، محیط انسانی فقط محدود به ساکنان اطراف میشود. پیرامون پارک ملی گلستان، روستاهای بسیاری وجود دارد. تنگراه، تِرجِنی، قوچ چشمه، زاو، توتلی تَمَک، کُندِسکوه و دشت شاد در حدود غربی، بیدک، دشت کالپوش، چشمه خان، آرمادلو در جنوب و رباط قَره بیل و سولگِرد در حدود شرقی این پارک قرار دارند. در شمال آن نیز با وجود ویژگیهای نامطلوب آب و هوایی، تعداد کمی روستا از جمله لُهُندُر، یان چشمه و بهکده رضوی (بهکده جذامیان سابق) وجود دارند. به طور کلی، جمعیت این روستاها چندان زیاد نیست و از روستاهای پرجمعیت میتوان به زاوپایين و توتلي تَمَك اشاره کرد. فعالیتهای اقتصادی روستاهای پیرامونی پارک زیاد است که میتوان به صنایع وابسته به دامداری، کشاورزی و جنگل، صنایع فلزی، دامپروری، کشاورزی و گردشگری اشاره کرد.
پارک ملی گلستان ضمن آن که میراثی گرانبها و واجد ارزش استثنایی برای ارائه و بیان مفاهیم طبیعی و فرهنگی از میراث ملی است، فرصتهای گوناگونی را نیز برای استفادههای علمی و پژوهشی، تفرج و گردشگری و آموزش و تربیت منابع انسانی در اختیار میگذارد و از این نظر در سطح جهانی به رسمیت شناخته شده است. افزون بر این، نمونهی برجسته و منحصر به فردی از مناطق زیست بومی عمده ایران محسوب میشود که طیف گستردهای از زیست بومهای طبیعی و بکر، تنوع عظیمی از گونههای زیستی، انواع رویشگاهها، چشماندازها و زیستگاههای طبیعی و سیمای منحصر به فرد زمینشناختی را دربرگرفته است. از این رو یکی از مهمترین قطبهای طبیعتگردی ایران به شمار میرود.
جاذبههای دیداری پارک ملی گلستان فراوان است. به دلیل موقعیت جغرافیایی و تنوع اکوسیستمی پارک، زمین نماهای گوناگونی در این محدوده به چشم میخورند. بدین ترتیب که با ورود گردشگر به داخل منطقه، اکوسیستمهای جنگلی، مرتعی، کوهستانی و استپی و البته آبی در بخشهای گوناگون در دسترس وی قرار میگیرد و بخش مهمی از جاذبههای طبیعی پارک را تشکیل میدهد. علاوه بر تفرجگاههای موجود در پارک، از جمله مناطقی که در داخل پارک از گذشته تاکنون استفاده میشود، میتوان به دره شارلق، دره زاولی، سرچشمه رودخانه دوغ، دره آبشار و آقسو، سرچشمه رودخانه زاو و دره شمالی اشاره کرد.
همچنین آثار باستانی و تاریخی بسیاری به عنوان جاذبههای فرهنگی در درون و پیرامون پارک ملی گلستان وجود دارد که از اصلیترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: زیارتگاه سلطان هوپی و کوه دانیال نبی؛ قبرستان تختی کردها، یورت، خداقلی، کهنه سولگرد و خوجه نارنج؛ منطقه باستانی قرغون، کریم ایلان، کویلر، بیبی صنم؛ آثار باستانی کومعلی، تخت سلیمان، غار سولگرد، رباط شاهعباسی، افرالی، ساریسید، قلعهچه، قوشهتپه، شغالتپه، خوجه صالح، غار سیدرشید، غار کیارام، فرنگ، آتشکده و کلیسای اسپاخو، سولر آقا و قزقلعه کندسکوه.
افزون بر جاذبههای بالا، دو مرکز بازدیدکنندگان نیز در محدوده پارک قرار دارد: مرکز بازدیدکنندگان پارک ملی گلستان و موزه حیات وحش میرزابایلو که شامل موزه تاریخ طبیعی منطقه هستند و به عنوان جاذبههای مکمل عمل میکنند. زیرساختهای گردشگری پارک شامل کمپینگ گلزار؛ مهمانسراهای تنگراه، تنگهگل، آلمه، و سولگرد؛ تفرجگاههای گلشن، گلستان، و آبشار است.
پارک ملی گلستان به دلیل برخورداری از موقعیت جغرافیایی ویژه و ارزشهای برآمده از آن که در کمتر منطقهای دیده میشود، از جمله پارکهای مهم ملی و بسیار معتبر جهانی و عضوی از خانواده ذخیرهگاههای زیستکرهی جهانی یونسکو است. چنین اعتباری مرهون تنوع زیست بومها، غنای زیستی و ارزشهای زیبایی شناختی و بوم شناختی این پارک است.
شایان توجه است که پارک ملی گلستان پشتوانهای برای حفظ گونههای بومی و نیمهبومی و گونههای باستانی که میراثی طبیعی با قدمت چندین میلیون ساله به شمار میرود، همین طور پشتوانهای برای حمایت از گونههای کمیاب و گونههای در معرض خطر تهدید، گونههای صنعتی- شیمیایی، خویشاوندان وحشی گونههای زراعی و مثمرچوبی، گونههای مرتعی (علوفهای)، گونههای زینتی، به علاوه پشتوانهای برای حمایت از گونههای اکولوژیک و گونههای حفاظتی نیز محسوب میشود. این پارک به تنهایی بازتاب نیمی از تنوع گیاهی و جانوری کشور ایران است. تحقق چنین اتفاق نادری در یک سرزمین، فرصتی استثنایی برای برخورداری آن سرزمین از یک میراث جهانی است.
به رغم این، پارک ملی گلستان مطابق مواد 79-77 کنوانسیون میراث جهانی، منطقهای در معرض خطر به شمار میرود. این پارک ملی به سبب جنگلزدایی و تغییر کاربری زمینهای پیرامون آن، موجب شده است به مثابه جزیرهای در بین زمینهای کشاورزی محصور شود. همچنین به دلیل روند رو به رشد شکار و صید غیرمجاز جانوران (به طوری که امروزه به سختی میتوان گلهی بزرگی از حیات وحش را در آن دید)، وقوع سیلهای پایانناپذیر سالهای اخیر و تخریب تمام مناطق تفرجی آن در اثر استفادهی بیش از حد مردم از این مناطق، در معرض خطر است. این در حالی است جاده تهران - مشهد که در سالهای اخیر به طور گستردهای توسعه داده شده و در اطراف آن، دیوارههای بلند سیلشکن احداث شده است، پارک را به دو بخش تقسیم کرده و یکپارچگی زیستی و پیوندهای منحصر به فرد آن را به طور کامل از بین برده است. بنابراین به نظر نمیرسد ارزشهای این پارک حتی در میان مدت نیز محفوظ بماند.
منابع:
• آخانی، حسین. (1383). فلور مصور پارک ملی گلستان (جلد اول). موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران.
• دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران. (1378). طرح جامع پارکداری پارک ملی گلستان. (جلد مطالعات اقتصادی اجتماعی). تهران: سازمان حفاظت محیطزیست.
• دُربیکی، مزدک. (1389). طبیعت. در مؤسسه فرهنگي ميرداماد و رحمتالله رجائي (گردآورندگان). گلستانه: مجموعه مقالاتی درباره جرجان و استرآباد (استان گلستان) (82-41). گرگان: نشر پيك ريحان.
• دُربیکی، مزدک. (1392). تدوین شاخصهای مدیریت گردشگری پایدار در پارکهای ملی ایران با تاکید بر نگرش بومی؛ مطالعه موردی پارک ملی گلستان. پایاننامه دکتری مدیریت چاپ نشده. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقيقات تهران.
• روشن، امید. (1/12/1390). مصاحبه شخصي قاسم سعدیزاده.
• مجنونیان، هنریک، زهزاد، بهرام، كيابي، بهرام، فرهنگ درهشوري، بيژن، و كشتاسب ميگوني، حميد. (1378). پارک ملی گلستان: ذخيرهگاه زيستگاه زنيت. تهران: سازمان حفاظت محیطزیست.
• مرکز آمار ایران.(1391).شناسنامه آباديهاي كشور سال 1385. بازیابی 9/7/1391 از: (http://www.amar.org.ir/Default.aspx?tabid=1042).
• منصوری، جمشید. (1387). راهنمای پرندگان ایران. تهران: کتاب فرزانه.
• وارسته مرادی، حسين. (1383). مطالعه اکولوژیک و دینامیزم جمعیتی خانواده گاوسانان در پارک ملی گلستان. علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 11، (3)، 172-163.
• Kennion, R. L. (1911). By mountain, lake and plain: being a sketch of sport in eastern Persia. Edinburgh: william Blackwood & Sons.
• UNESCO. (2016). Golestan. Retrived 5/7/2016 From www.unesco.org/mabdb/ br/ brdir/ directory/ biores.asp? code=IRA + 048 mode=all