خرید و دانلود مقاله

ایل قاجار


آلبوم‌خانه استرآباد

 

ایل قاجار

 اعتمادالسلطنه به نقل از مآثر سلطانی می‌­نویسد: «ایل جلیل قاجار از اجله اتراک جلایر، و جلایر از نیرون و سابانویان از جلایر است، و سرتاق پسر سابا و قاجار پسر سرتاق­نویان است و در میان اتراک قاجار سه طایفه بوده؛ یکی از سلاوس و یکی از تنگقوت و یکی از جلایر، آن که از سلاوس بوده، به ایران نیامده، و آن که از تنگقوت است معدودی است که در جزو طوایف مغول است، و آن که از جلایر است صاحب دولت شدند و از کنار رود جیحون تا حدود ری در زیر حکم سرتاق پدر قاجار بوده و او به فرمان اباقاآن به اتابیکی ارغون معزز بوده و ارغون تربیت یافته­‌ی اوست، و مملکت مختصه­‌ی به سرتاق، از قزل اغاجِ مغان تا حدود نیشابور بوده و دارالملک او گرگان و نسلش در گرگان و استرآباد زیاد شد...». (اعتمادالسلطنه.ج1. 1364،/53،54)، محمدجعفر حقایق­‌نگار می­‌نویسد: « [شاه عباس ایل قاجار را] اکثر در مبارک­‌آباد استرآباد و جرجان مأمور فرمود. این جمع به مناسبت اقامت در حواشی رودخانه‌­ی گرگان یا قلعه‌­ی مبارک­‌آباد به «اوشاقه‌­باش[1]» و «یوخاری‌باش[2]» معروف گشتند. هر یک از این دو فرقه به شش تیره موسوم گردیدند. از اوشاقه‌­باش، قوانلو و عزالدین‏‌لو و شامبیاتی و قراموساله­‌لو[3] و زیادلو و داشلو می‏‌باشند و از یوخاری­‌باش، دولو و قیاخ­­لو و خزینه‌­دارلو و سپانلو و کهنه­‌لو و کرلو است».(خورموجی. 1344/3)

 

 

 

[1]-  آشاق âŝâq در لغت به معنی پایین است و چون در زبان ترکمنی این واژه در اطلاق به محل پایین آمدن (غروب کردن) آفتاب (مغرب) استعمال دارد، در تعبیر اصطلاحی، از عبارت آشاق باقا âŝâq bâxâ  معنی مغرب برداشت می­‌شود. بنابراین آشاق باقا (اوشاقه باش) به معنی "نظر به پایین" یا "پایین دست" است. (حمایتی. آبان 1394)   

[2]- یوقور yuxur در لغت به معنی بالا است و چون در زبان ترکمنی این واژه در اطلاق به محل بالا آمدن (طلوع) آفتاب (مشرق) استعمال می‌­شود، در تعبیر اصطلاحی، از عبارت یوقوریاقا yuxur bâxâ معنی مشرق برداشت می‌­شود. بنابراین یوقورباقا (یوخاری­‌باش) به معنی "نظر به بالا" یا "بالادست" است. (حمایتی. آبان1394)

[3]- صحیح؛ قراموسانلو

نظرات


ارسال نظر :






مقاله های مشابه